AdDisclaimer
//

Olympiërs gooien hun troeven op tafel voor verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2024

Ermitage Kalone werd in 2023 het ‘Landbouwleven paard van het Jaar’.

Copyright: Hippo Foto - Dirk Caremans

- Ermitage Kalone werd in 2023 het ‘Landbouwleven paard van het Jaar’.

De Belgische paarden waren in 2024 opnieuw alomtegenwoordig op het hoogste niveau. Het maakt de taak voor de verkiezing van ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ er niet eenvoudiger op. 

Het is nu aan jou om uit te maken wie van de 10 genomineerden deze prestigieuze titel op zijn of haar al rijkgevuld palmares mag bijschrijven. Stem tot 1 december via https://www.landbouwleven.be/wedstrijd op jouw favoriet. 

Naar goede gewoonte organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum: het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’. Zoals de naam al aangeeft, geeft deze verkiezing aan het Belgische (en internationale) kennerspubliek de kans om een Belgisch gefokt paard, een voor een Belgisch stamboek goedgekeurde hengst of een paard dat uitblonk onder een Belgische ruiter naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra te fêteren. Uiteraard delen de fokker, ruiter en eigenaar(s) mee in de feestvreugde.

Eén afspraak stak er dit jaar uiteraard bovenuit: de Olympische Spelen in Parijs. De Belgische paarden lieten zich daar in alle disciplines opmerken, van dressuur, via eventing tot springen. Voor een aantal van hen leverde dat Olympisch eremetaal op en met recht en reden een bijhorende nominatie voor het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’. Uiteraard blonken de Belgische paarden niet enkel in Parijs uit. In totaal werden 10 paarden genomineerd.

Dressuur

Beginnen doen we bij een dubbele Paralympische medaillewinnaar. Michèle George werd de meest gelauwerde Belgische Paralympiër aller tijden en voegde in Parijs 2 nieuwe gouden medailles toe aan haar palmares. Ze kon daarvoor rekenen op Best of 8, geboren als Blossom (v. Bonifatius). Blossom zag het levenslicht in 2010 in Hannover bij fokker Dirk Radeke. In de dressuurrichting kon er uiteraard ook niet voorbijgegaan worden aan de knalprestaties van Flore De Winne en haar BWP-gekeurde hengst Flynn FRH (v. Tannenhof’s Fahrenheit, f: Anton Muhr). Niet alleen eindigden ze eind vorig jaar derde in de GP Freestyle in Mechelen, ze werden het afgelopen seizoen ook Belgisch kampioen en wonnen de GP in Hagen.

Niet langer onbekend

Onbekend is onbemind. Dat geldt zeker voor enkele eventingpaarden die soms onterecht wat onderbelicht blijven. Daar bracht Shadow Man de afgelopen zomer evenwel verandering in. Deze BWP-ruin werd geboren bij Antoon Loos als Kobalt L (v. Fidjy of Colors). Onder de Australiër Christopher Burton pakte Kobalt L de individuele zilveren medaille op de Olympische Spelen. Dat was een prestatie om u tegen te zeggen.

Vaste klant

Wie België zegt, kan natuurlijk niet voorbij aan al het springgeweld. Ook in 2024 werd de ene na de andere prestigieuze zege binnengerijfd door een Belgisch paard. Een vaste klant in deze verkiezing is de BWP’er King Edward (ex-King Edward Ress, v. Edward 28). Hij won in het voorjaar voor de tweede keer op rij de wereldbekerfinale en stond ook in ontelbare andere proeven vooraan. Het werd een zoveelste succesjaar voor het fokproduct van Wim Impens onder Henrik von Eckermann.

Wereldtop

Dat de Belgische paarden wereldtop zijn, weten ze ook bij de WBFSH, waar ze Legacy reeds uitriepen tot winnaar van de Longines WBFSH Jumping Breeder Award, zeg maar de WBFSH-verkiezing tot paard van het jaar. Legacy werd gefokt door Romain Rotty en bij Zangersheide ingeschreven onder de naam Chavantele Z (v. Chippendale Z). De bruine merrie dankt die verkiezing onder meer aan haar dubbele wereldbekerzege in Leipzig en Amsterdam begin 2024, vakkundig gestuurd door de Ier Daniel Coyle.

Geboren winnaars

Winnen deden ook Hello Jefferson (ex-Jerenmias van het Hulstenhof, v. Cooper vd Heffinck) en Romeo 88 (ex-Champion of Picobello Z, v. Contact vd Heffinck). Onder respectievelijk Scott Brash en Harry Charles maakten deze Belgisch gefokte paarden deel uit van de Britse equipe, die teamgoud pakte op de Olympische Spelen in Parijs.. Olympisch goud, veel beter wordt het niet in een sportcarrière. Hello Jefferson is een fokproduct van Bernard Mols. Romeo 88 zag het levenslicht in de West-Vlaamse stallen van Luc Ruant (Picobello Horses).

Kampioen

Nog meer kampioenen in deze verkiezing zijn er in de vorm van Luna van het Dennehof (v. Prince vd Wolfsakker, met als fokkers Marc Van Dijck & Patrick De Muynck). Deze topmerrie werd door Gilles Thomas naar de Belgische titel gepiloteerd. Eerder pakte ze ook al de zege in de prestigieuze Global Champions Tour GP in Shanghai. Ook Messi van ’t Ruytershof (v. Plot Blue, fokker: Stal ’t Ruytershof BVBA) kraaide victorie in een Global Champions Tour GP. Onder Janne Friederike Meyer-Zimmerman was hij de beste in Cannes. Last but not least kan ook Sherlock (ex-Novio van de Donkhoeve) niet ontbreken in deze lijst. Harry Charles, die duidelijk goed overweg kan met Belgische paarden,, greep met dit fokproduct van Gustaaf Quintelier onder meer de zege in de wereldbeker van La Coruna én in de Global Champions Tour GP in Londen.

Bron: Landbouwleven - Arnout Coppieters

Events

Laatste nieuws

Laastse nieuws