Niet alleen fungeert Jumping Mechelen als de traditionele eindejaarsafsluiter voor paardenliefhebbers in Vlaanderen, het weerspiegelt ook perfect de kernwaarden van de Belgian Horse Hub: een centrale plek waar de Vlaamse en Belgische paardensector ondersteuning vindt, in haar internationale profilering.
Missie en Visie van de Belgian Horse Hub
Het event werd aangevangen door een inspirerende presentatie door Emely Feys, algemeen directeur van PaardenPunt Vlaanderen, waarin de aanpak en visie van de Belgian Horse Hub werden toegelicht. Het platform is opgezet om een brug te slaan tussen fokkers, ruiters, bedrijven en organisaties, en draagt bij aan een sterkere en meer zichtbare paardensector op internationaal vlak. Centraal staat het stimuleren van samenwerking, innovatie en kennisdeling. Met de Belgian Horse Hub willen we een platform bieden dat de sector zowel nationaal als internationaal naar een hoger niveau tilt.
Als koepelorganisatie voor de Vlaamse paardensector heeft PaardenPunt Vlaanderen altijd een sleutelrol gespeeld. Met de Belgian Horse Hub wordt deze rol uitgebreid naar een internationale dimensie. Een uniforme en breedgedragen communicatiestrategie zal hierbij een cruciale rol spelen.
Belgian Breeders Bonus: Het Fundament van Succes
De Belgian Horse Hub bouwt voort op een eerder succesvol initiatief, de Belgian Breeders Bonus, die drie jaar geleden werd gelanceerd. Dit programma, dat fokkers financieel beloont voor het succes van hun wereldpaarden, is een sterk voorbeeld van hoe wij de Belgische paardensector vooruit willen helpen. Het jaarlijkse hoogtepunt van de Breeders Bonus vindt plaats tijdens het Equigala eind januari, waar fokkers van de best presterende Belgisch gefokte springpaarden van het afgelopen jaar in de schijnwerpers worden gezet.
Tijdens de lancering benadrukte Wim Impens, fokker van de wereldberoemde ruin King Edward en winnaar van de Belgian Breeders Bonus 2023, nogmaals de cruciale rol van dit initiatief. Hij illustreerde hoe kleine fokkers, door kennis, geluk en samenwerking, de wereldtop kunnen bereiken. Eerder deze maand sprak Impens voor het eerst de ruiter die zijn kleine ruin naar de wereldtop hielp. Zijn inspirerende gesprek met Henrik von Eckermann benadrukte het potentieel van de Belgische sector. Impens benadrukte dat in Vlaanderen, waar de meeste paarden per inwoner worden gehouden, de fokkerij fungeert als motor van de hele paardensector. Hij deed dan ook een warme oproep aan de stamboeken om de samenwerking te blijven versterken en benadrukte hoe generaties aan opgebouwde kennis en innovatie het Belgische fokproduct wereldwijd hebben laten uitblinken. "Het zijn vaak de kleine fokkers die toppers voortbrengen, en initiatieven zoals de Belgian Breeders Bonus spelen een cruciale rol in het ondersteunen en stimuleren van deze groep," aldus Impens. Het succes van dergelijke programma's bewijst hoe België zichzelf blijvend op de kaart kan zetten.
Informatie en Ondersteuning via de Hub
De Belgian Horse Hub zal fungeren als centraal punt waar alle informatie over de sector wordt verzameld. Dit omvat niet alleen fokkers, maar ook dierenartsen, transporteurs, trainers en andere bedrijven. Via een nieuwe lead form op de landingspagina van de website kunnen geïnteresseerden eenvoudig toegang krijgen tot informatie en ondersteuning. Door middel van samenwerkingen met experts, zoals European Horse Services (EHS), en tools zoals HippoMundo biedt de Hub praktische oplossingen en verhoogt het de internationale zichtbaarheid van Belgische paarden.
Filip Vande Capelle, oprichter van EHS, deelde als tweede spreker van de middag zijn inzichten over de uitdagingen en vooruitgang binnen het internationale paardentransport. Hij benadrukte dat de Belgian Horse Hub een cruciale rol kan spelen in het begeleiden van bedrijven en fokkers bij het navigeren door de complexe wereld van internationaal transport. De stijgende vraag naar Belgisch gefokte paarden brengt kansen met zich mee, maar ook uitdagingen zoals logistieke regelgeving, dierenwelzijn en exportprocedures. De Hub biedt een platform voor kennisdeling en ondersteuning om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken.
Toekomstige Acties en Initiatieven
De Belgian Horse Hub zet zich in voor de toekomst met een ambitieus programma dat onder meer vier netwerk events per jaar omvat, evenals een sterke focus op branding en promotie van Belgische paarden en de volledige sector. Voor 2025 wordt het budget opnieuw gericht op het ondersteunen van de sector en het aanpakken van uitdagingen rond dierenwelzijn, wetgeving en internationale samenwerking. Het informele netwerken, zoals tijdens de lancering, wordt een kenmerk van de toekomstige werking van de Hub, waarbij waardevolle connecties en kennisdeling centraal staan.
Met de lancering van de Belgian Horse Hub is een belangrijke stap gezet in de verdere professionalisering van de Belgische paardensector. Het platform zal blijven inzetten op samenwerking, innovatie en een gedeelde passie voor paarden, en zo bijdragen aan een duurzame en bloeiende toekomst voor de sector.
Bron: Paardenpunt Vlaanderen