Op woensdag 19 maart werden ze uitgenodigd in het Provahof van Bert Prouvé voor een stage met Marc Van Dijck. Wij namen poolshoogte en peilden naar hun ervaringen en bevindingen.
Marc Van Dijck: ‘platwerk is de basis en daar blijven we op hameren’
‘Les geven, ik doe het veel en graag’, begint Marc Van Dijck en menig talent zou al te graag in de voetsporen van zijn neefje Gilles Thomas willen treden. Marc Van Dijck, die volgende maand 65 wordt, weet als geen ander hoe hij een paard en een ruiter moet opleiden. Hoe kijkt hij naar de jeugd? ‘Ik herken veel talent, al volstaat dat niet om de top in de sport te bereiken. Daar komen veel aspecten bij kijken. Denk aan de omgang met potentiële eigenaars of sponsors, je entourage, begeleiding en doorzetting. Talent is slechts één schakel in een lange ketting dat je succes zal bepalen. Mijn generatie heeft alles doorstaan en wij deden werkelijk alles.
Vandaag heeft de jeugd het gemakkelijker en dat is niet erg. Wat ik zie is dat we veel talenten hebben die handig zijn in de piste. De resultaten liegen niet. Alleen houdt dat op eens ze senior worden en dat is een reële confrontatie met de realiteit. Wie op eigen benen wil staan, zal ook veel zelf moeten doen, van stallen uitmesten tot het opleiden van jonge paarden. Met andere woorden, na de jeugdjaren begin je bij de seniors terug vanaf nul. In de piste zie je veel handige competitieve jockeys. Het basiswerk is het grote aandachtspunt voor onze talenten. Van scholier via junior tot Young Rider, bij elke reeks stijgt het niveau en hoe hoger het niveau, hoe belangrijker het platwerk. Daar val je elke dag op terug. Enkel zo maak je een paard voor de toekomst. Iedereen kan een afstand rijden naar een hindernis. Alleen volstaat dat niet in een parcours. De balans en het ritme van paard en ruiter bijvoorbeeld. Je kan op de juiste afstand naar een hindernis galopperen, maar was je paard recht gesteld? Had hij het juiste tempo? Gaf je te veel of te weinig druk? Was je ritme constant in de lijnen en de wendingen? Hetzelfde voor de gelijkwaardige verbinding met je paard? Was je een samenhangend geheel?
Dat is basiswerk en dat is veel werk. En heeft niks te maken met handigheid. Gilles Thomas springt thuis amper, zijn dagen zijn gevuld met basiswerk om zijn paarden fit en attent, gezond en gelukkig te houden.
Seppe Wouters: ‘hoe meer tips en inzichten, hoe beter’
Seppe Wouters wordt door iedereen erkend als een ontegensprekelijk talent. Hij is gretig en leergierig en nam zijn beste paarden mee naar de stage. Eerst met zijn hengst Quito de Mariposa, nadien met Qoffiekoek de Muze
‘Mijn ganse leven is al één groot leerproces geweest en dan ben ik blij dat het Talentenplan van Paardensport Vlaanderen me zo veel leerstof geeft’, vindt Seppe Wouters: ‘vandaag was het springstage, gisteren was er een boeiende uiteenzetting over stewarding. Wat mag en wat mag zeker niet op wedstrijd als het gaat over optoming bijvoorbeeld. Zo blijven we op de hoogte van de reglementering. En zo zijn er veel aspecten. Thuis krijg ik les van Alexander Liefsoens. Een andere klok, zoals Marc Van Dijck, ziet de zaken soms anders en dan is het nuttig om daarop gewezen te worden. Hoe meer tips en inzichten, hoe beter. Ik probeer dan ook alle stages mee te pikken.'
Bron: Paardensport Vlaanderen