Een nieuw jaar betekent een nieuw fokkerijseizoen en sinds een jaar of vijf dus ook een nieuwe Gazette de Muze. U leest het goed, deze nog naar verse printinkt ruikende Gazette, is een jubileumeditie. De vijfde verjaardag van de Gazette. De tijd vliegt. Onder het motto: “Bloemetjes verwelken, scheepjes vergaan, maar Stal de Muze blijft nog wel even bestaan”, zal het vermoedelijk niet de laatste zijn. Alle gekheid op een stokje, kunnen we natuurlijk niet beginnen zonder nog even terug te blikken op de hoogtepunten van de voorbije maanden. Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Zoals u weet of niet weet (maar dan weet u het nu), zijn er bepaalde stringente voorwaarden voor het maken van een Gazette (en bij uitbreiding alle printmedia). Zo is er een maximaal aantal tekens (incl. spaties) aan tekst waaruit een bladzijde mag bestaan. Zo is er ook een vastgelegd aantal bladzijden waaruit een krant kan bestaan omdat er anders geen coherente katernen kunnen gevormd worden. U vraagt zich waarschijnlijk al af waar deze technische uitleg naartoe leidt. Dat kan kort samengevat worden: er waren te veel hoogtepunten de voorbije maanden om ze allemaal op te sommen binnen het bestek van deze Gazette.
Staat u ons dus toe om er een aantal expliciet uit te lichten. Wie zich graag verder wil verdiepen en voorbereiden op het nieuwe fokkerijseizoen, verwijzen wij dan ook graag door naar onze website waar u een – in de regel wekelijks – nieuwsbericht kan vinden waar de meest relevante resultaten van onze hengsten en hun nakomelingen keurig staan opgelijst. Zo zal u in deze Gazette dus niets lezen over de vierde plaats van Lector vd Bisschop in de GP5* van Fontainebleau, de drie vierjarige kampioenen in de Equilannoo Belgian Stallion Competition of de steile opmars van de jonge T-talenten Tartufo de Muze, Tellini van ’t Ruytershof en True Colors de la Linière, noch over de ontelbare internationale overwinningen van de El Torreo-dochter Olga van de Kruishoeve. Het is maar dat u het weet.
De sport- en fokkerijcarrière van Kasanova de la Pomme
Kasanova de la Pomme bleef ook in 2024 schitteren op het allerhoogste niveau. Blikvanger was misschien wel zijn overwinning in de GP4* van Wiesbaden. Verder leken de graspistes Kasanova wel goed te liggen want ook op de Stephex Masters (GP5*) en in Dublin (GP5*) werden er dichte ereplaatsen gescoord. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de landenwedstrijden in Aken (4/0) en Dublin (0/0) waar Kasanova en Koen Vereecke eveneens uitblonken. Op naar meer.
Intussen zijn er ook meer en meer nakomelingen van Kasanova die opduiken in de internationale sport. H5 Origi Horta is een product uit zijn eerste jaargang (°2014) dat op het hoogste niveau actief is. Ook Kalimera van de Nethe Z (°2015) en Pommery van het IJzeren Lindehof (°2015) springen zich op quasi wekelijkse basis in de kijker. Het dient hierbij te worden opgemerkt dat Kasanova’s eerste jaargangen beperkt in aantal waren, mede te danken aan het feit dat hij zijn jonge jaren in Duitsland heeft doorgebracht. Het beste moet dus zeker nog komen op fokkerijgebied. Dat wordt bevestigd door de in 2024 gepubliceerde fokkerij-index van BWP, waar Kasanova helemaal bovenaan stond in zijn leeftijdscategorie met een index van 156,76.
Bij Stal de Muze wordt er evenwel vooruitgeblikt. We zijn er dan ook van overtuigd dat we de opvolger van Kasanova al in onze gelederen hebben. Misschien wordt het wel een van zijn talentvolle zonen zoals Toetankhamon de Muze, Kept Secret de l’Amitié Z, Ultra Flip de Muze of Vanilla Ice de Tamise? Het kan ook een van onze kersvers gekeurde driejarigen zijn. Over Istanbul MVD, Wait and See de la Linière, What A Call de Muze en Wuhan de la Linière – en eigenlijk over al onze hengsten – leest u verder in de Gazette meer.
De WK-exploten van Sambucci de Muze en Jericho de Hus
Onbekend is soms wat onbemind. Ons fokproduct Sambucci de Muze (Scendro x Malissa de Muze, v. Vigo d’Arsouilles x Cordula de Laubry) werd na zijn goedkeuring als driejarige bij het BWP deels verkocht aan de VDL Stud en de hengst verhuisde ook naar Nederland. Zijn fenomenale prestaties blijven dus af en toe wat onderbelicht, al maakte hij vorig jaar wel naam voor zichzelf door zijn springkwaliteiten ten volle te tonen op onze hengstenvoorstelling.
Een greep uit het palmares van de net zeven jaar geworden Sambucci toont het volgende: in 2023 won hij de finale van de KWPN hengstencompetitie en haalde hij de finale van het WK voor vijfjarigen in Lanaken waarin hij opnieuw een nulronde sprong. Dat kunstje herhaalde hij simpelweg in 2024 (maar dan uiteraard als zesjarige). Hij werd overigens in tussentijd ook nog goedgekeurd bij het KWPN en ingeschreven met een score van 88 punten waaronder een 9 voor vermogen, galop, instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Alsjeblieft.
Een jaartje jonger maar even veelbelovend lijkt Jericho de Hus (Emerald van ’t Ruytershof x Babouchka de Hus, v. Levistan x Contara, v. Contender). Deze zwarte hengst hebben we in mede-eigendom met Greg en Cheryl Broderick van Ballypatrick Stables.. Hij bracht de voorbije jaren dan ook door in Ierland en bleef net als Sambucci dus wat uit de aandacht. Daar zal snel verandering in komen want de carrière van Jericho loopt als een trein. Hij haalde de barrage van het WK in Lanaken voor vijfjarigen eind september 2024 en won begin dit jaar al de Masters voor zesjarigen op het Salon des Etalons in St. Lô. Benieuwd waar zijn eindstation ligt.
De stormachtige ontwikkeling van Oilily de Muze
De carrière van Sambucci en Jericho loopt als een trein, die van Oilily eerder als een raket. Anders kunnen we het niet omschrijven. In 2024 alleen al, won deze merrie – gefokt samen met Paul Hendrix – 9 internationale rubrieken van 1.45m of hoger met Koen Vereecke. Hoogtepunten waren de winst in Mechelen, in Aken, in St. Gallen en in de GP3* van Oliva. Begin 2025 maakte Oilily ook al haar debuut in een GP5*. In Hongkong werd ze zesde na een dubbele nulronde. Dat smaakt naar meer.
Misschien nog interessanter voor u als fokker is dat Oilily haar uitzonderlijke kwaliteiten ook lijkt door te geven aan haar nafok. Haar oudste nakomeling, de achtjarige Ruperto de Muze (v. Gino H), springt intussen al op 1.45m-niveau met de Italiaanse ruiter Luca di Gianvito. Ook de zevenjarige Stitch de Muze (v. Mosito van het Hellehof) lijkt op de goede weg en won onlangs de regionale kampioenschappen in Nederland op 1.30m-niveau. Als kers op de taart hebben we sinds dit jaar Wuhan de la Linière in ons hengstenbestand. Hij werd begin 2025 goedgekeurd bij het SBS en is gefokt uit de combinatie van Bamako de Muze en Oilily de Muze.
De uitzonderlijke nafok van Mosito van het Hellehof
Het is stilaan een rode draad doorheen de edities van de Gazette de Muze: de fokkerijkwaliteiten van Mosito van het Hellehof. Zijn eerste jaargang werd geboren in 2016 en was dus net vijf jaar geworden in 2021. Jaar na jaar bevestigden deze eerste nakomelingen al het goede dat al snel in hen werd gezien. Bij het schrijven van deze Gazette zijn deze nakomelingen net negen jaar oud geworden en klaar om de stap naar het allerhoogste niveau te zetten. Qosito van Koekoek, Quinoa de la Linière, Qoup de Coeur de Muze, Qnokke de Muze, Lolita ES en SM Moses CH zijn ongetwijfeld namen waar we nog veel van gaan horen.
De verervingskwaliteiten van Mosito blijven overigens niet onopgemerkt. In zijn leeftijdscategorie staat hij al bovenaan bijvoorbeeld op de rankings van HorseTelex en Hippomundo. Het is de verwachting dat hij binnen afzienbare tijd ook zijn opwachting zal maken op de WBFSH-hengstenranking. Daar vergezelt hij dan een hele rist andere hengsten die een link hebben met Stal de Muze.
Tekst: Arnout Coppieters