AdDisclaimer
//

Uitzendkantoor de Muze

Joris De Brabander met Vigo d'Arsouilles en Philippe Lejeune, die op nummer 12 staat in de WBFSH ranking

Copyright: Hippo Foto - Dirk Caremans

- Joris De Brabander met Vigo d'Arsouilles en Philippe Lejeune, die op nummer 12 staat in de WBFSH ranking

De bekendmaking van de WBFSH-ranking voor dekhengsten ergens begin oktober vorig jaar werd op het nodige gejuich onthaald bij Stal de Muze.

Niet alles is wat het lijkt. Stal de Muze lijkt op het eerste gezicht een fokkerij, sportstal, dekstation en allround voortplantingscentrum. Dat is uiteraard al een hele boterham, maar wist u dat er in de Galgstraat 17 in Sint-Niklaas ook een uitzendkantoor* is gevestigd? Indien u ons niet gelooft, slaat u de WBFSH-ranking er maar eens op na. Stal de Muze zendt zijn zonen uit.

De bekendmaking van de WBFSH-ranking voor dekhengsten ergens begin oktober vorig jaar werd op het nodige gejuich onthaald bij Stal de Muze. In deze top-100 staan immers liefst 13 hengsten die een zeer directe link hebben met Stal de Muze. De samenwerkingsfilosofie die in Sint-Niklaas hoog in het vaandel wordt gedragen, werpt ook hier zijn vruchten af. 

Usual suspects

Vaste klanten in de top van de rangschikking zijn uiteraard de voormalige sterren Nabab de Rêve en Vigo dArsouilles. Vigo mag dan wel overleden zijn in 2019, hij blijft uiterstrelevant en schittert op de twaalfde plaats op de WBFSH-ranking. Dat dankt hij aan nakomelingen zoals bijvoorbeeld SV Vroom de la Pomme Z, Battlecry (ex-Olympus van de Molenberg), Origi, Hulde G, Minute Man (ex-ONeill van t Eigenlo), Viper Z, Vida Loca Z en natuurlijk Oilily de Muze. Ook Nabab de Rêve blijft bovenaan meedoen als het op verervingskwaliteiten aankomt (plaats 16). Punten werden gescoord door Nimrod de Muze Z, Martialis (ex- Martialis vant Merelsnest), Brooklyn Heights (ex-Jorden van de Kruishoeve), Libido van t Hofken, Navarone Z, Naiade dElsendam Z, Lord de Muze en ga zo maar door. 

Noblesse oblige

Er staan evenwel drie hengsten klaar om de fakkel over te nemen van die twee boegbeelden. Elvis Ter Putte bijvoorbeeld maakt zijn naam en faam helemaal waar door beslag te leggen op plaats 19 in de WBFSH-ranking dankzij onder meer Omonza D C, Olympia van het Eikenhof, Hunger Games du Champ du Bois, Ninja JW van de Moerhoeve en Marbella du Chabli. Ook Bamako de Muze stoomt rustig door naar de top, met een zevenentwintigste plaats. Naast Kasanova en Lector, zorgden ook onder andere de nieuwe ster Portobella van de Fruitkorf, Iashin Sitte, Pjotr van de Kruishoeve, Brin dOr de Haute Melen Z en Quala vd Rollebeek voor de nodige punten. Tot slot vermelden we graag ook Im Special de Muze die beslag legde op plaats 41 en een van de jongste hengsten in de top van de ranking is. De meeste punten werden bijeengesprokkeld door I-Cap CL Z, Kivinia, Special Life en Ippolito. 

Supersterren

De hiervoor opgesomde hengsten zijn natuurlijk geen verrassende namen aangezien het gaat om hengsten die in een (recent) verleden of gewoon op vandaag nog beschikbaar zijn bij Stal de Muze. Evenwel zijn er heel wat hengsten op de WBFSH-ranking die ook een link hebben met Stal de Muze. De topvererver Mylord Carthago Frankrijk (plaats 5) bijvoorbeeld. Niet alleen is deze hengst een halfbroer van Bamako de Muze, hij is ook verwekt in Sint-Niklaas en vervolgens als embryo verkocht naar Frankrijk. De rest is geschiedenis, zoals dat zo mooi wordt gezegd. Dat geldt trouwens eveneens voor Norton dEole (plaats 85). Norton is geboren uit de aanparing van Cento en Fragance de Chalus, waardoor ook Norton een halfbroer is van Bamako. Net als Mylord Carthago werd Norton dEole als embryo verkocht richting onze zuiderburen. Ook Emerald van t Ruytershof (plaats 13) is nauw verbonden met Stal de Muze. Als jonge hengst werd Emerald door Stal de Muze voorgesteld bij BWP en vervolgens opgeleid. Hij werd nadien verkocht naar Eurohorse (Axel Verlooy) en haalde het hoogste niveau in de sport onder Harrie Smolders en de fokkerij dankzij Igor, Imerald van t Voorhof en vele anderen. Dankzij Jericho de Hus is het bloed van Emerald trouwens opnieuw beschikbaar bij Stal de Muze.

Not so usual suspects

Daar houdt het evenwel niet op. Wat dacht u van Vagabond de la Pomme (plaats 52), een hengst die Stal de Muze in mede-eigendom heeft gehad. Dat geldt ook voor Kashmir van Schuttershof (plaats 62). De genen van Kashmir zijn trouwens opnieuw vertegenwoordigd in de hengstencollectie dankzij Vinardo de Muze. Falaise de Muze (plaats 65) werd dan weer bij Stal de Muze gefokt uit de combinatie van Wandor van de Mispelaere en de GP-merrie Walnut de Muze (v. Nabab de Rêve). Ook Carembar de Muze (plaats 74), beter bekend als Glocks London, is een op en top Sint-Niklaas’ product. Hij werd verwekt en geboren bij Stal de Muze als zoon van Nabab de Rêve uit Ta Belle van Sombeke. Als driejarige werd hij door Joris bij BWP voorgesteld en goedgekeurd. Nadien vertrok hij naar Nederland waar hij een fenomenale sportcarrière uitbouwde met Gerco Schröder, resulterende in ettelijke medailles op allerhande kampioenschappen. Nu lijkt ook de nafok van Carembar in zijn voetsporen te gaan treden. Last but not least maakte ook Marius Claudius zijn opwachting in de top-100 (plaats 97). Ook Marius Claudius was ooit in mede-eigendom van Stal de Muze. Tot voor kort waren zijn genen nog vertegenwoordigd in de collectie dankzij Obama de la Linière. Van Obama is nog diepvriessperma beschikbaar. 

Next Gen

Een ranking is natuurlijk maar een momentopname en geen heilige graal. Het toont alleen aan dat een heel aantal hengsten die verwekt zijn bij of het vertrouwen hebben gekregen van Stal de Muze, het later ook hebben waargemaakt. 

Het verhaal stopt evenwel niet hier. De verervingskwaliteiten van Mosito hebben we al eerder in deze Gazette de Muze kort aangestipt, maar hij is niet de enige die kans maakt om binnen afzienbare tijd zijn opwachting te maken in de WBFSH-ranking. 

Zo staat ook El Torreo de Muze (helaas overleden) nadrukkelijk aan de poort te rammelen. Talenten als Olga van de Kruishoeve, Fulldollar de Raygade, Ecuador DW Z, Pepita van t Meulenhof en Orchidee vd Bisschop maken wekelijks grote sier. Fantomas de Muze staat intussen te boek als vader van onder meer Funky Fred Marienshof Z, King Kong van t Valissenhof, Namamia, Feromas van Beek Z en Qonquest de Rigo. Ook van By Cera dIck (helaas overleden) komen er week na week meer nakomelingen bovendrijven in de topsport.  

Over de kwaliteiten van Kasanova de la Pomme als vererver wijdden we al eerder in de Gazette uit, maar er zit nog jong verervingstalent in de pijplijn. De nafok van Matisse de Mariposa lijkt in positieve zin op te vallen. Voorlopige uitschieter is Qwando van de Rispen die met Victor Bettendorf een GP4* in Valencia won begin dit jaar. Ook Lector vd Bisschop en Denzel van t Meulenhof lijken zich goed te vererven. Bij Stal de Muze twijfelen ze er niet aan dat ook de jongste generatie hengsten in het aanbod het potentieel hebben om zich op termijn bij dit lijstje te scharen. Doe er uw voordeel mee! 

*Voetnoot voor de juridische lezer: er is geen sprake van effectieve uitzendarbeid in de juridische zin van het woord.

Tekst: Arnout Coppieters

 

Events

Laatste nieuws

Laatste nieuws