AdDisclaimer
//

Nieuw label “Traditional Bred” brengt eer aan traditie in warmbloed fokkerij

In een wereld waar technologie steeds dieper doordringt in traditionele sectoren, is de warmbloed fokkerij geen uitzondering. Innovaties zoals kunstmatige inseminatie en embryotransplantatie hebben de industrie ingrijpend veranderd. Maar terwijl sommige fokkers deze technologieën omarmen, is er een groeiende beweging die pleit voor het behoud van traditionele fokmethoden. Hier komt het nieuwe "TRADITIONAL BRED" label in beeld, geïntroduceerd door Hippomundo.

Terug naar de basis

In de beginjaren van de paardensport was de weg naar een veulen eenvoudig en natuurlijk: een merrie werd door een hengst gedekt en na een draagtijd van ongeveer 11 maanden werd een veulen geboren. Met de opkomst van kunstmatige inseminatie veranderde dit proces. Merries werden voortaan geïnsemineerd met aangelengd sperma, wat al snel de standaard werd omdat het veiliger is voor merrie en hengst. De volgende stap in deze technologische vooruitgang was embryotransplantatie, waarbij een merrie meerdere veulens per jaar kon voortbrengen door haar kunstmatig bevruchte embryo's bij andere draagmoeders te implanteren. Zo kan een merrie 2 of 3 veulens per jaar hebben. 

De opkomst van ICSI

De drang naar optimalisatie leidde tot de ontwikkeling van ICSI (Intracytoplasmatische Sperma Injectie). Bij deze techniek worden de eitjes van een merrie opgezogen en in een laboratorium bevrucht met een enkele zaadcel van een hengst naar keuze. De bevruchte eitjes worden ingevroren totdat de fokker besluit ze in draagmoeders te implanteren. Met de tijd zijn de slaagkansen van deze techniek steeds succesvoller en de procedure steeds populairder geworden maar ze leidt het ook tot controverse namelijk het biedt de mogelijkheid om via massaproductie veulens op de wereld te zetten.  Of de ICSI veulens beter, minder of even goed presteren in de sport moet nog blijken.  Maar de exclusiviteit van bepaalde merrielijnen is hierdoor fel verminderd en de prijzen voor ICSI-veulens, die aanvankelijk hoog waren, beginnen nu te normaliseren.

TRADITIONAL BRED: Een eerbetoon aan traditie

Veel traditionele fokkers zijn bezorgd over deze ontwikkelingen en keren zich tegen de massaproductie van veulens via ICSI. Sommigen hebben zelfs besloten de handdoek in de ring te gooien. Ook enkele stamboeken, zoals het Zweedse stamboek, hebben stappen ondernomen om ICSI-veulens uit te sluiten.

Hippomundo wenst ten allen tijden neutraal te blijven en velt dus ook geen oordeel in het ICSI.  Maar Hippomundo staat voor volledige transparantie en hekelt het feit dat er weinig of geen melding wordt gemaakt of een veulen al dan niet traditioneel gefokt is.  In dit licht introduceert Hippomundo daarom het "TRADITIONAL BRED" label, een initiatief dat volledige transparantie beoogt en een eerbetoon is aan traditionele fokmethoden. Het label garandeert dat een veulen op natuurlijke wijze is verwekt en werd gebaard door zijn eigen moeder, zonder gebruik te maken van draagmoeders.  Wanneer de moeder via kunstmatige inseminatie gedekt werd met vers of ontdooid diepvries sperma wordt dit ook als natuurlijk verwekt beschouwd.

 

 

Logo en uitnodiging aan de stamboeken

Hippomundo nodigt alle sportpaard stamboeken uit om zich gratis bij dit initiatief aan te sluiten.

Hierbij het logo van het TRADITIONAL BRED project :

[[{"fid":"124993","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"stamp_groen-01.jpg","title":"stamp_groen-01.jpg","height":1089,"width":2480,"style":"height:1089px; width:2480px","class":"file-default media-element"}}]]

Toekomstplannen

Hippomundo benadrukt het belang van regie en consistentie in dit project en hoopt dat er veel stamboeken die de waarden van het fokken hoog in het vaandel dragen, zich zullen aansluiten in de strijd voor transparantie en behoud van traditionele fokmethoden.

In een tijdperk van snelle technologische vooruitgang biedt het TRADITIONAL BRED label een waardevolle garantie voor kopers en fokkers die waarde hechten aan de traditie en natuurlijke oorsprong van hun paarden. Het is een stap terug naar de basis, met een blik op een transparante en eerlijke toekomst van de warmbloedfokkerij.

Voor meer info :  [email protected]

Events

Laatste nieuws

Lastste nieuws