AdDisclaimer
//

Glenn Geerts over de Nederlandse tuigpaarden: "Het is een werkwillig paard met looplust en een fiere houding"

Copyright: Hippofoto - Dirk Caremans

Gerda Verburg en Ruud Tombrock gaan in gesprek met Charlotte Dekker over paardenwelzijn en de paardensector. Ook de ervaren bestuurders Ieko Sevinga en Wim Cazemier komen langs. Tot slot praat Charlotte in deze laatste studioprogramma met Wim Versteeg en Glenn Geerts.

Paardenwelzijn is onderwerp van maatschappelijke discussie, merkt ook voormalig minister van Landbouw Gerda Verburg als voorzitter van de Sectorraad Paarden (SRP). Het is volgens haar heel belangrijk om het in de paardensector onderling met elkaar eens te worden en als één stem naar buiten te treden: “Dat ene platform blijft belangrijk, ook om ons punt duidelijk te maken naar de politiek toe.” De SRP is de campagne #ditdoenpaarden gestart om het unieke partnerschap tussen mens en paard te laten zien. Ze zegt: “Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat we de welzijnsregels toepassen. Dan kunnen we ook ons eigen verhaal vertellen: hoeveel plezier een paard heeft en hoe goed we voor onze paarden en pony’s zorgen.”

Communicatie verdient aandacht
Ruud Tombrock is lid van de Raad voor Dieraangelegenheden, een onafhankelijke raad van deskundigen die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd en ongevraagd adviseert over dierwelzijn, diergezondheid en ethische vraagstukken. Hij ziet dat de mening over dierwelzijn in beweging is: “Het is nu niet meer genoeg dat dieren fysiek niet lijden. Er is meer aandacht voor het mentale welzijn. Dieren, dus ook paarden, zouden een positieve emotionele toestand moeten ervaren. In de paardensector is er al veel onderzoek gedaan naar het welzijn en zijn er beleidsnotities en protocollen, zoals bijvoorbeeld een hitteprotocol, opgesteld. Het zou goed zijn om te kijken hoe deze het best geïmplementeerd kunnen worden. En communicatie naar mensen in de sector verdient aandacht.”

Gemeenschappelijke visie
Ieko Sevinga is sinds kort lid van het Algemeen Bestuur. Hij noemt zichzelf paardenliefhebber, hij ment graag en fokt af en toe een veulentje. Als bestuurslid vindt hij een gemeenschappelijke visie belangrijk: “Er zijn veel mensen met een mening, maar als vereniging moeten we de rust en stabiliteit behouden. We zijn het aan onze stand verplicht om het toonaangevende stamboek te blijven. We gaan voor het beste, maar de fokkerij kan alleen bestaan als er vraag is naar onze paarden. Niet alleen paarden fokken voor de absolute top maar ook voor daaronder. Dat moeten we waar maken.”

Groeiende vereniging
Wim Cazemier verhuisde in 2016 naar Amerika waar hij een paardenbedrijf opzette met 35 boxen en zes dekhengsten. Hij is voorzitter van KWPN-NA, met 1300 leden een groeiende vereniging. Amerika kent de traditie om met paarden naar keuringen te gaan niet. Dat wil Cazemier graag veranderen: “Er worden nu zo’n vijfhonderd paarden gekeurd elk jaar. Met de grote afstanden in Amerika is dat een heel intensieve keuringstour.” Wim Cazemier ziet op de tuigpaardenavond de door hem gefokte Indiana en Kentucky weer, iets waar hij zich op verheugt. 

Wim Versteeg
Wim Versteeg werkte jarenlang als senior inspecteur bij het KWPN. Sinds afgelopen najaar is hij voorzitter van de Hengstenkeuringscommissie Tuigpaard. Ooit inspecteur van spring- en dressuurpaarden, keurt Wim nu tuigpaarden: “Dat is geen grote stap. Een goed paard is een goed paard. En bovendien keur ik niet alleen, maar met een heel team”. In de tuigpaardfokkerij zijn er wel wat vraagstukken die om aandacht vragen, zoals de vrij hoge inteelt- en verwantschapspercentages. Wim zegt: “Bij de jonge hengsten speelt in de tweede bezichtiging verwantschap en moederlijn meer mee om doorverwezen te worden. Daar zijn we wel mee bezig .”    

Glenn Geerts
De Belgische vierspanrijder Glenn Geerts heeft graag Nederlandse tuigpaarden voor de wagen: “Het is een werkwillig paard met looplust en een fiere houding. Dat zie ik graag.” Je doet Glenn een groot plezier met grote vossen met vier witte benen: “In de fokkerij moeten de paarden niet te klein en te fijn worden gefokt. Ik zie liever formaat en massa met lange benen en een lange nek. Dat ouderwetse mag er wel een beetje in blijven.”

Events

Laatste nieuws

Lastste nieuws