AdDisclaimer
//

New kids on the block bij Stal de Muze: wanneer alleen de beste goed genoeg zijn

Doorgedreven selectie is de sleutel tot succes. Dat is geen nieuw inzicht wanneer het gaat om fokkerij. Kwaliteitsvolle merries gebruiken is de verantwoordelijkheid van de fokker. Voor kwaliteitsvolle hengsten kunnen fokkers beroep doen op Stal de Muze.

De hengsten in het aanbod hebben er immers al een uitgebreid keuringstraject opzitten. De strengste keuring is daarbij niet die van het stamboek. Om het "de Muze"-kwaliteitslabel binnen te halen, moeten de hengsten eerst de strenge blik van de familie De Brabander doorstaan. Een blik achter de schermen bij de selectie van Stal de Muze.

Vijf jonge hengsten doen dit jaar hun intrede in de dekdienst in Sint-Niklaas. Uncle Joe van ’t Meulenhof en Uelo de Muze werden eerder al voorgesteld. Daarnaast zijn ook Kept Secret de l’Amitié Z (v. Kasanova de la Pomme), U-Special van HD (v. Special Cera du Maillet) en Umbello de Muze (v. Vigo d’Arsouilles) beschikbaar.

Enkel de beste

Vijf jonge driejarige hengsten, elk met hun eigen kwaliteiten en talenten. Hun intrede in het hengstenaanbod is het resultaat van een extensief selectieproces, met name bij Stal de Muze zelf. "Enkel de beste hengsten doorstaan onze eigen keuring en worden vervolgens voorgesteld bij een van de beschikbare stamboeken. Misschien moeten we er eens over nadenken of we een eigen stamboek moeten oprichten", lacht Joris. "Voor alle duidelijkheid: dat is geen ambitie. We zijn tevreden met hoe de samenwerking met de diverse stamboeken op dit moment verloopt. Zij weten ook dat wij enkel hengsten voorstellen waar we zelf in geloven. Meestal volgen ze ons in die visie. Dat is een fijne vaststelling."

Visie

Hoe zit het dan exact met die visie? "Uiteraard proberen we eerst en vooral de sport van zo dichtbij mogelijk te volgen. Daaruit proberen we dan af te leiden wat de fokkerij nodig heeft en vooral wat onze fokkers nodig hebben om hun fokkerij vooruit te helpen. Dat is het startpunt. Dat bepaalt eigenlijk in grote mate zowel onze eigen fokkerij als ons aankoopbeleid van jonge paarden. Het is uiteraard een utopie om te denken dat enkel hier goede paarden geboren worden. Wij blijven dus constant op de uitkijk voor interessante paarden, zowel hengsten als merries."

Natuurlijke aanleg

"Uiteraard is het daarbij een onmiskenbaar voordeel dat we de lijnen in kwestie al gedurende vele generaties hier op stal hebben gehad. Natuurlijke aanleg van een jong paard inschatten is een van de moeilijkste zaken, dus als je dan de talenten van de voorouders als referentie hebt, vergemakkelijkt dat de beoordeling enigszins. Je ziet immers vaak dezelfde kwaliteiten, maar ook dezelfde fouten terugkomen. Al is het natuurlijk nooit zo rechtlijnig", vervolgt Joris. "Wat niet echt onze werkwijze is, is jonge hengsten aankopen op een keuring. Wij starten ons selectieproces liever wat eerder. Dat maakt het toch eenvoudiger om de natuurlijke kwaliteit in te schatten, wat op een keuring zelf steeds moeilijker wordt." Ook oudere hengsten aanschaffen is geen vaste prik in de Galgstraat. "Hoe jonger de hengst nog is, hoe minder de invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de ruiter, kunnen meespelen in de beoordeling van de natuurlijke kwaliteiten."

Geen geijkt proces

De beoordeling van de jonge paarden verloopt niet volgens een geijkt proces, zo blijkt. "Het is niet zo dat we een vaste werkwijze hebben die uiteindelijk leidt tot het voorbrengen van een hengst op een keuring. Het hangt eigenlijk van veel factoren af", duidt Joris. "Eerst en vooral hangt het af van de fokker. Daarmee bedoel ik: hebben we de hengst zelf gefokt of hebben we hem gekocht van een andere fokker. Met onze eigen veulens proberen we het traject zo goed mogelijk te doorlopen. Dat wil zeggen dus eerst en vooral goede hengsten kruisen met goede merries, dat kunnen zeker ook jonge hengsten en merries zijn. Dan de drachtige merrie zo goed mogelijk de winter laten doorkomen met veel buitenlucht en normaal voedsel. Daarna is het zaak de veulens goed ter wereld te brengen en eveneens veel buitenlucht, beweging en normaal voedsel te geven. Eigenlijk willen we onze jonge paarden zo natuurlijk mogelijk laten opgroeien."

100% eigen keuze

"Uiteraard laten we ze af en toe wel eens springen, maar dat verloopt niet volgens een vast schema", aldus Joris. "Meestal gebeurt dat op momenten dat ze in de hand en dicht bij de stal zijn. Zo laten we een veulen af en toe eens over een grondbalk springen achter zijn of haar moeder, maar ook dat is niet altijd het geval. Uiteraard passeren zo ook alle jonge hengsten wel eens de revue en selecteren we er de beste uit. Dat zijn de hengsten die uiteindelijk zullen voorgebracht worden. We willen immers hengsten voorstellen waar we zelf in geloven. Dan is het enkel nog een kwestie van de desbetreffende jury hier eveneens van te overtuigen. De hengsten waarmee we dan uiteindelijk mee aan de slag gaan, zijn diegene die 100% onze eigen keuze zijn."

Aan de slag

Voor de fokkers heeft Joris nog het volgende advies. "Het is belangrijk dat je iets doet met de paarden die je hebt gefokt. Door ermee aan de slag te gaan, kom je er wel achter of het goed is of niet. Dat kan je als basis gebruiken om te proberen steeds te verbeteren.

Kept Secret de lAmitié Z

Pedigree in een notendop: Kept Secret is gefokt zoals we het graag zien, met louter prestatiegenen in zijn pedigree. Vader Kasanova de la Pomme behoeft weinig introductie. Hij springt zichzelf op quasi wekelijkse basis in de kijker met Koen Vereecke en lijkt ook in de fokkerij veelbelovend. Kept Secrets moeder Morfine de Muze is een dochter van Elvis Ter Putte die zelf al op 1.40m niveau loopt. Zij stamt op haar beurt af op twee absolute topmerries. Jeleena de Muze (v. Tornedo FCS), die zelf op het hoogste niveau liep onder Lauren Tisbo en Eureka van 't Roosakker (v. Chin Chin), die internationaal hoge ogen gooide met Maikel van der Vleuten. Het betreft de lijn van stammerrie La Belle van Sombeke.

De visie van Joris: "Over Kept Secret kan ik kort zijn: een wereldpaard in de dop.”

[[{"fid":"121451","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"vrijspringen_hengstenshow.jpg","title":"vrijspringen_hengstenshow.jpg","height":1798,"width":1440,"style":"height:1798px; width:1440px","class":"file-default media-element"}}]]

U-Special van HD

Pedigree in een notendop:  U-Specials vader Special Cera du Maillet is een nog jonge en veelbelovende Stakkato-zoon die met Laurent Thirion het mooie weer maakt in de internationale rubrieken voor jonge paarden. U-Special is een product uit zijn eerste jaargang. Moeder Candy won onder het zadel van Pieter Devos onder meer de prestigieuze GP5* van Calgary. Zij is een dochter van Nabab de Rêve. Candy gaf eerder ook al de 1.60m-paarden Gran Canyon van HD, Handy van HD en Important de Muze.

De visie van Joris: "U-Special is apart gefokt uit de combinatie van de extreem voorzichtige Special Cera en de vermogende merrie Candy. Hij springt zelf met heel veel kracht en gaat zeker een topspringpaard worden.

[[{"fid":"121452","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"u-special.jpg","title":"u-special.jpg","height":1798,"width":1440,"style":"height:1798px; width:1440px","class":"file-default media-element"}}]]

Umbello de Muze

Pedigree in een notendop: Umbello is bij Stal de Muze geboren uit de aanparing van voormalig wereldkampioen en boegbeeld Vigo d'Arsouilles met de nog jonge merrie Ciao Bella vh Merelsnest Z. Die laatste is een dochter van topvererver Cornet Obolensky. Ciao Bella is vooralsnog uitsluitend ingezet als fokmerrie gezien haar excellente genen. Zij is namelijk een dochter van de befaamde Sara van het Parelshof (v. Voltaire), de moeder van onder meer Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) en HH Carlos Z (v. Chellano Z).

De visie van Joris: "Umbello is een heel mooi modern paard uit een aparte bloedlijn. We hebben even overwogen om hem naar Duitsland te verhuren, maar we zijn te overtuigd van zijn kwaliteiten dus houden we hem liever in België beschikbaar voor de fokkers."

[[{"fid":"121453","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"umbello.jpg","title":"umbello.jpg","height":567,"width":850,"style":"height:567px; width:850px","class":"file-default media-element"}}]]

Events

Laatste nieuws

Lastste nieuws