AdDisclaimer
//

Jos Lansink: “Jonge paarden rust geven”

Copyright: Hippo Foto - Dirk Caremans

De tafel tijdens het studio-item op de KWPN Stallion Show over de springpaardenfokkerij was gevuld met drie mannen met de nodige ervaring. We delen de belangrijkste lessen van Jos Lansink, Henk van de Broek en Hans de Roover.

Jos Lansink: “Elk paard wordt mooier met een strik aan zijn hoofd”
“De fokkerij in Nederland is heel goed. We fokken rijdbare paarden met een goede instelling. Het zijn ook mooie paarden. We mogen gerust minder mooie paarden fokken: elk paard wordt mooier met een strik aan zijn hoofd.”

Zou Libero H nog mee kunnen komen?
Hans de Roover vroeg aan Jos Lansink of Libero H nog steeds in Amsterdam mee zou kunnen komen: “Hij had de goede strik weer aan zijn hoofd gehad. Libero H was een paard met instelling. Als je die thuis zag springen, zou je niet denken dat hij de Grote Prijs zou springen, maar ik kende dat paard al vanaf dat hij zes jaar oud was. Instelling is belangrijk, net zoals rijdbaarheid en het vertrouwen dat ruiter en paard in elkaar hebben. Springtechniek is minder van belang, als de rijdbaarheid er maar is, net als ene goede galop en een dosis vermogen.”

Henk van den Broek: “Een hengst moet de uitstraling van een vaderdier hebben
“Een springpaard moet elektrisch en atletisch zijn, en rijkwaliteiten hebben. Een springpaard mag bijvoorbeeld te kort zijn, zolang hij zijn lichaam maar optimaal kan gebruiken is hij voor de sport geschikt. Een hengst moet de uitstraling van een vaderdier hebben en  voldoende maat en lengte hebben. Er moet ook iets voor je staan. Een hengst waarvan we kunnen zien dat hij kan verbeteren in de fokkerij.”

Jos Lansink: “Jonge paarden rust geven”
“Ik geef heel vaak jonge paarden, paarden van vijf, zes of zeven jaar oud, elk jaar drie of vier maanden rust. Ze staan dan gerust 24 uur per dag in de wei.”

Jos Lansink: “Een paard met genoeg vermogen komt niet in het rood”
“Het is belangrijk om met een vaderpaard te fokken, zodat er een correct paard met veel atletisch vermogen overblijft. Er staan dikke proeven, dan heb je vermogen nodig. Een paard met genoeg vermogen komt niet snel in het rood en dat betekent minder snel blessures.”

Henk van den Broek: “De fokkers zijn te makkelijk”
“De fokkers zijn te makkelijk en ze komen veel te weinig kijken. Ze dekken hun merries met een hengst die ze enkel op video hebben gezien. Als je bewust wilt fokken en de fokkerij wilt verbeteren, moet je je inleven en weten wat de sport vraagt. Je moet er fanatiek mee bezig zijn. Niet alleen commercieel denken, maar ook proberen om de fokkerij te verbeteren.”

[[{"fid":"121031","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"studio_kwpn-kwpn23a0450.jpg","title":"studio_kwpn-kwpn23a0450.jpg","height":400,"width":600,"style":"height:400px; width:600px","class":"file-default media-element"}}]]

Hans de Roover: “Je kunt een hengst niet beoordelen als je hem alleen in de eindpresentatie ziet”
“Ik ga graag naar Ermelo om bij het verrichtingsonderzoek te kijken. Ik wil zien hoe de hengsten zich ontwikkelen. Je kunt een hengst niet beoordelen als je hem alleen in de eindpresentatie ziet. Sommige hengsten verschillen per week.”

Jos Lansink: “Fokkers moeten eens een parcours lopen”
“Fokkers moeten eens een parcours lopen. Soms zeggen mensen weleens dat een paard 1.60m gaat springen en dan springt hij net over de tafel. Loop eens in Rotterdam de Grote Prijs en houd dan in je achterhoofd dat dat niet maar een keer per week hoeft, maar soms drie dagen per week en dat tien of twaalf keer per jaar. Een paard moet power hebben om dat te kunnen, dan voorkom je ook dat ze in het rood komen te staan.”

Hans de Roover: “Jonge hengsten brengen je het verst”
“Ik gebruik graag jonge hengsten. Wij hebben vroeger koeien en varkens gefokt en met de proefstieren en -beren zijn we het verst gekomen.”

Hans de Roover: “Investeer in je merriemateriaal”
“Investeer in je merriemateriaal. Ik heb lang moeten zoeken naar iets dat me zinde en uiteindelijk zijn we bij een fokker uitgekomen die stopte met de fokkerij. Daar moet je wel een redelijke prijs voor willen betalen en niet denken dat je het met 2.500 of 5.000 euro redt.”

Events

Laatste nieuws

Lastste nieuws