Elke zaterdag en zondag brengt Horseman in samenwerking met Puissance, hét krachtigste paardenmagazine uit de Lage Landen, een reportage die in de gedrukte puissance te lezen was.
Vandaag brengen we een reportage uit 2018: 'Patrik Spits brengt Belgische paarden én know-how naar China'
Via het Belgisch-Chinese project Brother Fortune Equestrian (BFE) wilt de Chinese zakenman Mr. Wang Wen Tao de komende jaren de paardensport nog populairder maken in China. Daarvoor rekent hij onder meer op de ervaring en de koopmanskunsten van ruiter Patrik Spits.
Hoe kwam u in contact met China?
“In 2013 ontmoette ik tijdens het WK in Lanaken een zakenman die Belgische bedrijven hielp om een plaats te verwerven op de Chinese markt. Uit zijn onderzoek bleek dat Chinezen graag investeren in vastgoed, in voeding én in paarden. Daarvoor had hij Orientas Horses opgericht. Hij vroeg of ik hem wou helpen en zijn plannen spraken me wel aan. Met een Belgische delegatie, waar onder meer ook Ludo Philippaerts en mensen van dierenkliniek De Bosdreef bij waren, trokken we een eerste keer naar China om ter plaatse de mogelijkheden te bekijken.”
[[{"fid":"10500","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"spits_p-spit08s227.jpg","title":"spits_p-spit08s227.jpg","height":1600,"width":2400,"style":"height:1600px; width:2400px","class":"file-default media-element"}}]]
Vier jaar later volgde de ‘echte start’ van jullie Chinees project?
“Op een wedstrijd in China ontmoette ik Mr. Wang Wen Tao. Hij is een zakenman die grote projecten deed in vastgoed, landbouw en mijnbouw, maar na gezondheidsproblemen besloot wat gas terug te nemen en zich toe te leggen op zijn passie: paarden. Mr. Wang Wen Tao stelde me zijn businessplan voor waarmee hij niet alleen wilde investeren in de aankoop van paarden, maar ook in mensen om Chinese ruiters op te leiden in hun thuisland. We onderhandelden de hele nacht door en sloten een ‘handgeschreven deal’ op een hotelkamer (lacht). Dat was de eerste aanzet tot wat nu Brother Fortune Equestrian (BFE) is.”
Jullie brengen niet alleen paarden, maar ook know-how naar China
“Tot nu toe hebben wij 160 à 170 Belgische paarden naar China gebracht, maar het klopt inderdaad dat zij vooral vragende partij zijn om een deel van onze kennis en ervaringen over te dragen. Er is zeker nood aan een degelijk platform zodat de aan- en verkoop nog vlotter verloopt, dus daar willen we in de toekomst nog verder werk van maken. In de toekomst zullen er zeker toppaarden worden aangekocht, maar om de sport nog populairder te maken is er nu nood aan zo’n 10.000 manegepaarden. Daarnaast investeren we zeker ook in het trainen en opleiden van paarden én ruiters. Ik ben aangesteld om mijn technische kennis over te dragen.”
[[{"fid":"16120","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"spits_p-mech18n0860.jpg","title":"spits_p-mech18n0860.jpg","height":400,"width":600,"style":"height:400px; width:600px","class":"file-default media-element"}}]]
Loopt dat vlot?
“Het is niet altijd gemakkelijk omdat je met een taalbarrière zit en culturele verschillen. Amper 8% spreekt er Engels, waardoor we veel met tolken moeten werken. Maar paardensport is voor een heel groot stuk ‘gevoel’. En dat is niet altijd even vlot te vertalen, maar we doen ons best.”
Jullie investeren ook in opleiding “
Ja. Op onze basis in Bao Too – dat ligt in Binnen-Mongolië op een uur van Peking – verblijven tussen de 80 en 200 studenten. Zij krijgen een opleiding om aan de slag te kunnen in de paardenwereld, maar volgen daarnaast ook Engelse les.”
Waarom kiezen Chinezen voor Belgen?
“Enerzijds natuurlijk omdat we zowel op vlak van sportieve prestaties, maar zeker ook qua fokkers en accommodaties meedraaien aan de wereldtop. Anderzijds denk ik dat ze vooral onze soberheid appreciëren. Ze houden van onze nuchtere aanpak. En ik kan goed mijn kalmte bewaren. Dat heb je ook zeker nodig om met hen zaken te doen (lacht). Vaak springen ze in gesprekken van de hak op de tak, maar dan is het de kunst om rustig te blijven en hen duidelijk te zeggen waar het op staat.”
[[{"fid":"14801","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"patrik_spits_1.jpg","title":"patrik_spits_1.jpg","height":400,"width":600,"style":"height:400px; width:600px","class":"file-default media-element"}}]]
Wat zijn de ambities van BFE?
“De grote droom van Mr. Wang Wen Tao is dat een Chinese ruiter goed kan presteren op de Olympische Spelen. Daarvoor hebben we ook Dirk Demeersman, die zelf drie keer deelnam aan de Olympische Spelen en gewezen bondscoach van het Belgische Jumpingteam aangetrokken. Hij is intensief bezig met het begeleiden van enkele lokale talenten. Verder willen we ons project stapsgewijs verder uitbouwen zoals verteld, met zowel investeringen in paarden als in mensen en accommodaties.”
Ok, bedankt voor het gesprek en veel succes met BFE!
“Jullie ook bedankt. We zijn blij dat we de kans krijgen om ons verhaal eens te doen in Puissance.”
Meer reportages uit Puissance lezen? Klik hier.