AdDisclaimer
//

Van der Schans en van der Vleuten: "Fokkers beter begeleiden bij hengstenkeuze"

Copyright: Hippofoto - Dirk Caremans

In het derde studioprogramma van de KWPN Stallion Show gaven Wout Jan van der Schans, Eric van der Vleuten en Henk Dirksen hun inzichten over de toekomst van de springpaardenfokkerij. Gespreksleider Charlotte Dekker kan concluderen dat de vooruitzichten positief zijn.

De hengstenselectie van de springpaarden is afgerond en de balans kan worden opgemaakt. De springpaardenfokkers zagen een heel aantal kwaliteitsvolle hengsten voorbij komen. Voorzitter van de hengstenkeuringscommissie Wout Jan van der Schans: “De opdracht vanuit de Fokkerijraad was om de hengsten positief te bekijken en de hengsten met een interessante moederlijn een kans te geven. We laten daarnaast onze eigen indruk gelden. Er zijn meerdere selectiemomenten, dus we kunnen hengsten meerdere kansen geven.” Henk Dirksen, senior inspecteur, gaf aan dat er hengsten met interessant ‘buitenlands’ bloed zijn geselecteerd: "We hebben ook een positieve indruk gekregen van de eerste jaargang van de jonge hengsten, zoals bijvoorbeeld Matias.”

Fokkers begeleiden

Eric van der Vleuten zit al een tijdje in de hengstenkeuringscommissie. Hij is vaak op wedstrijden te vinden en ziet daar de hengsten in de sport lopen: “Fokkers zouden vaker naar wedstrijden moeten gaan om een indruk te krijgen van een hengst. Een fokker kent zijn merrie het best en wat er aan de merrie valt te verbeteren. Veel fokkers lopen achter een commercieel interessante hengst aan maar kijken niet wat er bij de merrie past. Op dat vlak kunnen we als stamboek fokkers beter begeleiden om de fokkerij naar een hoger plan te brengen.” Wout Jan van der Schans deelt die mening: “Van oudere hengsten zijn meer gegevens beschikbaar waardoor er minder risico is om die hengst te gebruiken. Jonge hengsten zijn moderner gefokt. Door een jonge hengst te gebruiken, gaat de fokkerij sneller vooruit. Met de informatie uit die nakomelingen, weten we ook meer over de vererving van de hengsten.”

[[{"fid":"123365","view_mode":"default","type":"media","link_text":null,"attributes":{"alt":"studio_kwpn-kwpn24a2182.jpg","title":"studio_kwpn-kwpn24a2182.jpg","height":400,"width":600,"style":"height:400px; width:600px","class":"file-default media-element"}}]]

Merries in de sport

Om als Nederlandse springpaardenfokkers weer de beste van de wereld te worden, is het volgens Van der Schans ook belangrijk dat ook merries in de sport worden uitgebracht: ‘Dat levert ook weer informatie op. Met al die gegevens kunnen we het fokdoel dichter bij de sport leggen.” Al met al staat de springpaardenfokkerij er goed voor, zegt van der Vleuten: “Als je ziet hoeveel Nederlands gefokte paarden er wereldwijd in de top meelopen, dan staan we sterk.” Ook Wout Jan van der Schans is positief over de toekomst: “We hebben als hengstenkeuringscommissie zeer atletische hengsten kunnen aanwijzen, met veel bloed, sport in de moederlijn en variatie in vaders die ook op hoog niveau gesprongen hebben. We kijken hoopvol uit naar het verrichtingsonderzoek.”

Parcoursbouwer Blom Hengstencompetitie

Louis Konickx is de parcoursbouwer in de Blom Hengstencompetitie Springen. Konickx is met grote regelmaat op de internationale springconcoursen te vinden. Hij heeft al heel wat grote wedstrijden gezien, zo was hij supervisor in Tokyo en parcoursbouwer tijdens het WK in Herning. Als parcoursbouwer is hij verantwoordelijk voor wat de hengsten moeten springen: “Het mooist is om ervoor te zorgen dat paarden op hun best springen door een parcours met een logische opbouw en volgorde neer te zetten. Dan is het aan de ruiters en paarden zelf om het juiste ritme te vinden.”

Events

Laatste nieuws

Laastse nieuws