AdDisclaimer
//

Kara Bosman: "We kiezen voor BWP uit gezond chauvinisme"

Copyright: Hippo Foto - Dirk Caremans

Vanaf 18 mei is er iets meer bewegingsruimte voor ruiters, amazones, lesgevers,… fokkers. Dat weet u ongetwijfeld sinds de persconferentie na de veiligheidsraad van gisteren. Ook voor dressuuramazone Kara Bosman is er terug een beetje perspectief. Ook voor de fokkerij van Kara en haar man Wouter Dierickx – ‘De Tamise’ – in Temse zijn er mooie vooruitzichten. Twee veulens zijn al geboren, drie volgen er nog. 

Respect voor mensen in het onderwijs

Kara: De Corona-quarantaine heeft ons als gezin sowieso dichter bij elkaar gebracht. Vooral de eerste twee weken toen mijn man Wouter (nvdr: Wouter is dierenarts en chiropractor) het ook rustig had, hebben we écht veel tijd samen doorgebracht. Met het mooie weer konden we zalig buiten werken op ‘den hof’, met de tractor en de Avant aan de slag. We hebben toen ook een boomhut gebouwd. (lacht) Nadien kreeg Wouter het al snel druk met het werk en dan werd de zorg voor én kids én paarden thuis weer meer alleen mijn taak. Soms/vaak tot enige ergernis, want een 3,5-jarige die constant ‘mama kijk!’ loopt te roepen, doet je tenen gewoon permanent krullen. (knipoog) Maar het zijn en blijven wel mijn liefste schatten hoor. Nog veel meer respect nu voor de onderwijzers dat ze dat kunnen in een klas van 30 kinderen…

Zalig om te zien

Kara: We hebben ondertussen al twee veulentjes gekregen en verwachten er nog drie. Uppsala de Tamise is een grote merrie van Vigo d’Arsouilles uit BWP merrie Laguna van ’t Verahof (v. Cream on top x South Gale xx) die een halfzus is van Karin Donckers’ Fletcha van ’t Verahof. Dit energiebommetje is duidelijk voorbestemd voor de eventing, zonder vrees crosst ze overal heen, en ze heeft duidelijk al een tweede en derde versnelling. Heel recent is ons tweede veulen geboren. Een hengstje van de dressuurhengst Millennium uit de merrie Ariane’s Elfenkiller (Sandro song x Rohdiamant) die ook uit een goede familie komt met meerdere goedgekeurde hengsten (o.a. Rohjuwel en Rosario). Hij heeft een grote galop en veel energie, vol ‘elektriek’ de hele tijd springen en bokken, zalig om bezig te zien. Voor wat betreft de naam zijn we er nog niet uit(twijfelend). Het gaat nog tussen Uberdope en Ubayashi. Ik vind het belangrijk om een veulen eerst wat te leren kennen en dan pas een naam te geven. Soms zie ik ze en weet ik het direct, andere keren kan het wat langer duren (glimlach).

[[{"fid":"16377","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"alt":"bosman_k-bosm16x039.jpg","title":"bosman_k-bosm16x039.jpg","height":400,"width":600,"style":"height:400px; width:600px","class":"file-default media-element"},"link_text":null}]]

Nog drie veulens op komst

Kara: We verwachten nog drie dressuurveulens. Twee embryo’s van Blue Hors Farrell (Furstenball x Dacaprio) uit onze zelf gefokte Oreilles Rouges de Tamise (Charmeur x Sandro hit). Ik hoop dat één van de twee een merrietje is, want uit Oreilles heb ik tot nu toe enkel twee hengstjes. Die zijn ondertussen naar het buitenland verkocht. Het laatste te verwachten veulen is een ‘specialleke’ want dat is een embryo van de merrie Jebe van het Keyzersbos (Rubiquil x Ahorn) van Heidi de Keyzer. Ik mocht Heidi haar merrie huren om eens uit te spoelen en ik heb haar laten dekken van de hengst Zoom (Zack x Brentano II) die momenteel door Helen Langehanenberg getraind word. Ik ben héél benieuwd naar de allereerste veulens van Jebe! Grappig detail is dat we ook hier twee embryo’s hadden bij de spoeling en Heidi en ik dus elk een embryo hebben vanuit die spoeling.

Keuze voor BWP

Kara: We kiezen voor BWP uit gezond chauvinisme. Voor de springpaarden is BWP sowieso een logische keuze want BWP is wereldwijd een bekend en kwaliteitsvol ‘merk’. Voor de eventingrichting is dat nog jong, maar daarbij denken we dat het eigenlijk niet veel belang heeft uit welk stamboek een eventingpaard komt. Eveneens voor de dressuur geldt dit zo, op een goed paard staat eigenlijk geen papier noch kleur. Als Belgen schrijven we graag BWP in uiteraard. Bij de dressuurveulens is het verder ook een logische stap om BWP in te schrijven aangezien ik voorheen nog lid ben geweest van het bestuur van het BWP Gewest Sint-Niklaas én van de nationale dressuurcommissie. Ik draag ze trouwens nog steeds een warm hart toe, maar wegens privéredenen ben ik uit beide organisaties gestapt. Wat ik wél nog met volle overtuiging organiseer elk jaar, is de ‘Presentatiedag Dressuur’, die dit jaar helaas niet kon plaatsvinden vanwege de Corona-perikelen. De Presentatiedag ligt mij nauw aan het hart. Het brengt de sport en de fokkerij dichter bij elkaar. Niet elk paard vindt zijn weg naar een juiste ruiter en we willen onder andere met deze organisatie die afstand proberen te verkleinen.

Oproep

Kara: Met het dressuurkader doet BWP al een goede inspanning voor de ‘dressuurleden’. Qua afzet van bv. dressuurveulens mag er nog wat verder gesleuteld worden, maar daar is men ook mee bezig. De veiling die vroeger op ‘Flanders Dressage Event’ plaatsvond was al een begin. Makkelijk is dat allemaal niet, maar ik denk dat een verjonging in de besturen/commissies daar zeker toe kan bijdragen. Nieuw bloed brengt nieuwe inzichten. Het is enkel de kunst om geïnteresseerden te kunnen aantrekken (glimlach). Bij deze dus ook vanuit het gewest Sint-Niklaas en vanuit de organisatie van de Presentatiedag Dressuur een kleine oproep: “Wie graag wil meewerken aan de dressuurwerking binnen BWP… je mag mij altijd contacteren.”

Klik hier voor meer informatie over ons lidmaatschap.

Je veulen BWP inschrijven? Klik hier voor onze Vlugge Veulenmelding.

Events

Laatste nieuws

Lastste nieuws